OM OSS

VÅR HISTORIA & VÅRT BRYGGERI

Lokalt hantverksbryggeri i Braås, Växjö, Småland

Under parollen “Redig öl från Småland” brygger Kvarnagårdens Bryggeri smakrik och välgjord hantverksöl i Braås, Växjö, Småland. Med vår öl, vår passion och vårt kunnande som bas skapar vi smakupplevelser och kunskapsspridning runt öl i form av bland annat ölprovningar, bryggeribesök och ölbryggningskurser.

VÅR HISTORIA

Bryggeriet startades 2014 och ligger strax utanför Braås, norr om Växjö, mitt i Smålands djupa skogar.
Vi har under många år varit intresserade av den spännande öl som numera finns i Sverige. Stefan hade från sitt jobb och sina studier länge burit på tanken att starta ett eget bryggeri hemma på gården. Han lyckades så ett frö hos oss andra och på den vägen blev det. Vi hembryggde tillsammans under en tid och kände sedan att det var dags att starta Kvarnagårdens Bryggeri. På detta sätt kunde vi få börja dela med oss av vår öl.

Vi hoppas att vi genom vår öl och vårt arbete kan få fler smålänningar att få upp ögonen för hur fantastiskt öl kan smaka och dofta.

Vi vill skapa något unikt och vi vill vara goda medmänniskor. Vi använder så långt vi kan ekologiska råvaror, draven/maltresterna äts upp av den lokala bondens kor och bryggeriets elkraft kommer direkt från forsen i Mörrumsån, ett stenkast från bryggeriet.

VÅRT BRYGGERI

Bryggeriet ligger på Gamla Sågverksområdet i Kvarnagården strax utanför Braås och själva bryggerilokalen utgörs av sågverksarbetarnas gamla matsal och omklädningsrum. Gamla anrika lokaler som lämpade sig väl för en bryggeristart.
Ölbryggning är också en gammal anrik aktivitet och all vår bryggning och buteljering sker för hand, samtidigt som vi gärna utnyttjar modern teknik när det är möjligt för att garantera bästa möjliga ölkvalitet.

Idag rymmer bryggeriet ett 500-liters specialtillverkat bryggverk, 2 st 1000-liters jästankar, 3 st 500-liters jästankar och 4 st 200-liters jästankar. Vi har även ett mindre prototypbryggverk och mindre jästankar. Vi har hittills bryggt cirka 1000 liter öl i månaden.

VI SOM GÖR DET

Kvarnagårdens Bryggeri grundades och drivs av bröderna Stefan Varde och Urban Bergquist.

Stefan är en ölintresserad civilingenjör i bioteknik som till vardags arbetar med professionell framställning av glukossirap från vete på Lantmännen Reppe i Växjö. Ett arbete som har mycket gemensamt med ölbryggning. Vid sidan av sitt arbete kombinerar Stefan bryggeriet med familjeliv, hästar, fågeljakt och allehanda aktiviteter i skog och mark.

Urban är en före detta ingenjör och elektriker som numera arbetar med affärsutveckling av nystartade tillväxtbolag på Företagsfabriken i Kronoberg. Ölbryggning och affärsutveckling kombineras med ett aktivt lantliv och skötsel av får, höns och hus därhemma.

Familj, vänner och ölintresserade smålänningar hjälper oss när alla flaskor buteljeras, etiketteras och paketeras för hand.

Ett stort tack till alla er som gör detta möjligt!