Godkväll ölfantaster!

Nu har jag äntligen hunnit med och flaska min nugget single hop, efter några dagars fördröjning pga barnkalas och dylikt. Så jag tänkte jag skulle berätta lite om hur flaskningen gick tillväga.

Först innan flaskning så använder jag mig av kallkrasch av ölen, vilket innebär att jag kyler ner hela jäshinken/ölen till temperatur runt 4 grader C. Detta är för att man helt enkelt ska få lite klarare öl. Jag brukar kallkrascha i 1-2 dagar innan flaskning, men denna gång stod den i 3-5 dagar istället då.

Sen sköljde jag ur alla flaskor som denna goda nektar ska få flytta till. Använder mig av en så kallad flasktvätt, vilken ni kan se på bilden med alla flaskor. Där har jag även smidiga Easy Drainer, ett ställ för att flaskorna smidigt ska stå och rinna av innan ölet ska in dem. Hemma har jag endast använt mig av StarSan saniteringsvätska för rengöring.

Då jag alltid använder mig av flaskjäsning hemma, så brukar jag koka upp sockerlag och tillsätta det i en ny jäshink med tappkran. Använder mig av en smidig app, tycker jag, från brewersfriend. I den finns en smidig kalkylator att använda sig när det gäller priming av öl. Du kan smidigt ställa in vilken sorts öl du ska flaskjäsa och då bestämma vilken mängd kolsyra du vill ha. Så räknar den ut mängd socker som behövs. Den har funkat kanon för mig, och jag vet att många har sina egna metoder, men jag kan verkligen rekommendera denna.

När jag har tappar över ölen i den nya jäshinken använder jag mig av en slang från tappkranen där ölet är och sen går den ner i botten på den nya hinken, där även sockerlaget och väntar på att blandas ut. Varför jag gör detta är för att man vill undvika plask o liknande när man blandar ut sockerlagen i ölet. För du vill inte ha i syre i ölen för då finns risk för oxidering av ölet. Sen så vill man undvika att röra ölet för infektioner och sånt också. När detta är gjort så kopplar jag in en flaskfyllare för tappkran, en fantastisk liten billig pryl. Har sparat mycket tid åt mig och gjort flaskningen smidigare. Dock inte denna gång, för denna gång bestämmer sig BÅDA två flaskfyllare jag har att läcka och krångla. Så efter lite panik och irritation så lyckades tillslut även laga denna pryl. Så efter en 15 mins fördröjning så va äntligen jag igång med flaskningen.

Så efter ett 1-3 timmars pass med flaskning och sen då även rengöring av hinkar och utrustning, så står där nu 50 flaskor nugget single hop och kolsyrejäser i garderoben.

Ska tillägga det att FG-prover smakade mycket bra och ABV slutade på 4.6% . Nu väntar vi ett par dagar till innan första tjuvsmakningen.

Tack för ikväll! På återseende!

//Anton