NUGGET SINGLE HOP

Ikväll körde jag gång med en bryggning av min så kallade Nugget Single Hop. Kommer skriva på detta inlägg allteftersom bryggningen pågår. Inledde med att värma upp mäskvattnet. Och skulle väga upp malten, då började det första strulet. Inget som påverkar själva slutprodukten men ack så irriterande. Detta gjorde att jag kom lite ur fas. Det som hände var att vågen la av, vilket inte är så bra som sagt. Fick göra en liten hastig reparation av vågen och nu är vi igång och i fas:)

Maltbasen består av två sorters malt, först enkel pale ale malt (finland) och sen en liten skvätt Cara Munich ( belgien). Vi har nu snart efter 60 minuters mäskning, kommit från till utmäskningen. Lakvattnet är uppvärmt och redo, och lakvatten är för den som inte vet, vattnet vi sköljer malten med för att utvinna det sista sockret vi vill ha och även för att nå upp till rätt kokvolym. Ovan ser ni lite bilder på mitt bryggverk, Brewster NG från Brewolution och även en bild på karamellmalten från Maltmagnus.

Tanken med denna Nugget single hop är att hålla mig i ganska lågt IBU (International Bitterness Unit) och då inte överdriva med humlemängden. Så förhoppningsvis blir det en snäll Pale Ale 🙂 Tycker det är riktigt kul att brygga single hops, för att lära sig mer om just hur de olika humlesorterna beter sig.

Då var koket igång, och första humlen ( bitter) ska i. Håller mig lågt i bittergiva, då som jag sa tidigare vill ha lite lägre IBU. Då var första humlen i, nu väntar lite dödtid. Det är då man passar på att antingen läsa fler bryggarböcker eller finkammar youtube efter diverse öl- och bryggeridokumentärer. Återkommer med ett blogginlägg dedikerat till tips om bra program och dokumentärer. Insåg precis att det blir en sen kväll/natt 🙂

Nu åkte andra humlegivan i och snart ska det i lite klarningsmedel (irish moss) också. Sen åker sista humlen i vid kokslut. Sen ska vi bara kyla ner vörten till runt 20 C , detta för att jästen jobbar i temperaturer runt där. Jästen jag har valt till den single hop är Lallemand BRY-97 American west coast. Har använt denna jäst flera gånger och tycker den är kanon. Jäser ut på ett par dagar bara i rätt temperatur, och är ganska neutral.

En annan sak jag gillar just med Brewstern, är att det är en motströmskylare till, vilket jag personligen tycker sparar en hel del tid. Visserligen så tar det längre tid och fylla upp jäshinken, men jag tycker ändå att det är smidigare än att hålla på med kylspiral.

 

Då var kvällens bryggning avslutad och vörten ligger i sin jäshink ihop med jästen. OG stannade vid 1.050 , beräknat va 1.052. Så det va inte helt off iallafall, men så är det som hembryggare 😉 Så nu väntar vi två veckor innan det är dags för att flaskas för kolsyrejäsning.

Så tack för mig ikväll/natt! Och har ni några frågor angående recept eller annat ni är nyfiken på, så kommentera gärna.

Gonatt och på återseende!!

//Anton