NUGGET SINGLE HOP
Ikväll körde jag gång med en bryggning av min så kallade Nugget Single Hop. Kommer skriva på detta inlägg allteftersom bryggningen pågår. Inledde med att värma upp mäskvattnet. Och skulle väga upp malten, då började det första strulet. Inget som påverkar själva slutprodukten men ack så irriterande. Detta gjorde att jag kom lite ur fas. Det som hände var att vågen la av, vilket inte är så bra som sagt. Fick göra en liten hastig reparation av vågen och nu är vi igång och i fas:)
![]() |
![]() |
![]() |
Maltbasen består av två sorters malt, först enkel pale ale malt (finland) och sen en liten skvätt Cara Munich ( belgien). Vi har nu snart efter 60 minuters mäskning, kommit från till utmäskningen. Lakvattnet är uppvärmt och redo, och lakvatten är för den som inte vet, vattnet vi sköljer malten med för att utvinna det sista sockret vi vill ha och även för att nå upp till rätt kokvolym. Ovan ser ni lite bilder på mitt bryggverk, Brewster NG från Brewolution och även en bild på karamellmalten från Maltmagnus.
Tanken med denna Nugget single hop är att hålla mig i ganska lågt IBU (International Bitterness Unit) och då inte överdriva med humlemängden. Så förhoppningsvis blir det en snäll Pale Ale 🙂 Tycker det är riktigt kul att brygga single hops, för att lära sig mer om just hur de olika humlesorterna beter sig.
Då var koket igång, och första humlen ( bitter) ska i. Håller mig lågt i bittergiva, då som jag sa tidigare vill ha lite lägre IBU. Då var första humlen i, nu väntar lite dödtid. Det är då man passar på att antingen läsa fler bryggarböcker eller finkammar youtube efter diverse öl- och bryggeridokumentärer. Återkommer med ett blogginlägg dedikerat till tips om bra program och dokumentärer. Insåg precis att det blir en sen kväll/natt 🙂
Nu åkte andra humlegivan i och snart ska det i lite klarningsmedel (irish moss) också. Sen åker sista humlen i vid kokslut. Sen ska vi bara kyla ner vörten till runt 20 C , detta för att jästen jobbar i temperaturer runt där. Jästen jag har valt till den single hop är Lallemand BRY-97 American west coast. Har använt denna jäst flera gånger och tycker den är kanon. Jäser ut på ett par dagar bara i rätt temperatur, och är ganska neutral.
En annan sak jag gillar just med Brewstern, är att det är en motströmskylare till, vilket jag personligen tycker sparar en hel del tid. Visserligen så tar det längre tid och fylla upp jäshinken, men jag tycker ändå att det är smidigare än att hålla på med kylspiral.
![]() |
![]() |
Då var kvällens bryggning avslutad och vörten ligger i sin jäshink ihop med jästen. OG stannade vid 1.050 , beräknat va 1.052. Så det va inte helt off iallafall, men så är det som hembryggare 😉 Så nu väntar vi två veckor innan det är dags för att flaskas för kolsyrejäsning.
Så tack för mig ikväll/natt! Och har ni några frågor angående recept eller annat ni är nyfiken på, så kommentera gärna.
Gonatt och på återseende!!
//Anton
I’d like to visit your blog extra typically but lately it seems to be taking ceaselessly to come back up. I go to from work, and our connection there is pretty good. Do you assume the problem could be in your end?
I adore this blog layout . How was it made? It is really good!
Gwiazdor to czlowiek, ktory latami pracuje jak opetany, by zyskac popularnosc, a potem zaklada polaryzacyjne okulary, zeby go nie rozpoznano… :-).
I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.
The design of this website looks awesome, not bad content either.
TY for the useful info! I wouldnt have found this myself!
I love when you talk about this type of stuff in your blog. Perhaps could you continue this?
At this time improvements in could also be seen in a point of contention.
I would like to thank you for the efforts youve got produced in writing this post. I am hoping the exact same most effective function from you within the long term too. In fact your creative writing abilities has inspired me to start my very own BlogEngine blog now.
Normally I do not learn article on blogs, but I wish to say that this
write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been surprised me.
Thanks, very great article.
Hey! This is kind of off topic but I need some help
from an established blog. Is it difficult to set
up your own blog? I’m not very techincal but I
can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start.
Do you have any ideas or suggestions? With thanks
I enjoy what you guys are up too. This type of clever work and reporting!
Keep up the awesome works guys I’ve added you guys to my personal blogroll.
First Off, let me commend your clearness on this subject. I am not an expert on this subject, but after reading your article, my understanding has developed substantially. Please allow me to grab your rss feed to stay in touch with any forthcoming updates.
Hi there, its pleasant post on the topic of media print, we all
be aware of media is a enormous source of information.
Why viewers still make use of to read news papers when in this technological world everything is accessible on net?
This blog was… how do I say it? Relevant!! Finally I’ve found something which helped me.
Appreciate it!