Haj!

Då vart det dags igen för en bryggdag/kväll. Denna gång är det då en Mexican Cerveza som bryggs, perfekt till dessa varma sommardagar då man vill ha nått lite lättare. Första gången jag använder majs i ölbryggningen faktiskt. Så det är mycket nytt i denna bryggning. Ny jäst och ny humle som jag inte testat tidigare. Och detta recept hade jag faktiskt tänkt dela med mig av. Så om det blir bra kan även ni där hemma i stugorna testa denna. Passar på att brygga nu medan det fortfarande är svalt i källaren. Där håller jag en stabil temperatur på 8-9 grader, perfekt för min lagerjäst. Jästen jag använder i detta fall är WLP940 Mexican Lager Yeast från White Labs. Längre ner kommer ni hitta hela receptet sen.

Testade även för första gången att mäta Ph i mäsken sen jag skaffade 5,2 Stabilizator. Tänkte det va intressant och se om den gör sitt jobb. Vilket den faktiskt gjorde, hade ett Ph-värde på 5,2 i mäsken. I denna lageröl valde jag att köra på svensk pilsner malt och torrified corn flakes ( majs). Vill ha en lätt och uppfriskande öl till sommaren. Funderade länge på ha i lite ljus caramalt, men skippade det i sista minuten. Lite Carapils fanns i tanken med, men den uteslöts mest för att jag inte hade nån carapils hemma i skafferiet.

Humlen jag valt till denna lageröl är Brewers Gold som bitter humle och Ekuanot som aromhumle. Använder dock inga stora mängder alls, endast 10 gram i bitter humle på 90 min. Och sen 12 gram i arom humle på avslutande 5 min. Har hoppat fram o tillbaka gällande humleschema, bestämde mig för dessa två sorter halvvägs in i bryggningen. 🙂 Tror jag har fått en bra kombo dock, Brewers Gold tillför en fruktig och lätt kryddig arom som bitterhumle. Ekuanot tillför som aromhumle citron, tropisk frukt, lime och papaya. Detta tror jag kommer bli en klockren kombo till en frisk lager öl.

Ja, koket har nått sitt slut och håller på att tömma över till jäshinken. Tog ett OG-prov och lyckades träffa enligt receptet, fick OG 1.050. Smaken va lätt och lagom fruktig. Så nu håller jag tummarna på att denna jäser ut fint i källaren. Körde ett kok på 90 minuter, då vad jag läst är bättre för just lageröl. Sen om detta stämmer finns nog många tankar och åsikter om. Här nedan kommer exakt recept jag använde. Om nån testar och brygga den, får ni gärna höra av er!

Recept – Mexican Cerveza

Batch: 18 liter

Malt:

3,5 kg                    Pilsner Malt ,svensk

0,5 kg                    Flaked Torrified Maize ( Crisp)

Mäskning:

Proteinrast             55 C           20 min

Försockringsrast    65 C           30 min

Utmäskning            70 C           10 min

Humle:

Brewers Gold         10 g            90 min

Ekuanot                  12 g             5 min

Jäst:

White Labs WLP940 Mexican Lager

 

//Anton

Electric Whale