Tjoflöjt!

Idag kör vi igång en bryggning av min första amber ale faktiskt. Detta inlägg kommer jag skriva under tiden jag brygger. Så kommer va nutid, fast i dåtid då det publiceras 🙂 Detta receptet kom till mig igår faktiskt. Fick en idé att använda min nya sorts malt ( Colorado Honig Malt) och även en ny humle sort jag inte tidigare har testat , Ekuanot heter den. Känns som ett lovande recept jag kommit fram till, men det återstår väl och se om några veckor.

Nu har jag precis mäskat in, och förberett med att värma upp lakvattnet. Har tänkt att modifiera min biltema gryta, med antingen ett värmeelement eller bara montera dit en kran (kulkoppling). Mest för att jag ska kunna plugga in min pump som jag har till bryggverket och då underlätta lakningen. För “utblåset” eller “munstycket” till cirkulations pumpen är klockren tycker jag för att koppla in på lakvattnet. Men detta får bli ett senare projekt.

Så nu närmar det sig tiden för utmäskning, vilket jag kör på runt 75 C i 10 min. Sen kommer det härliga lakandet, vilket nu inte är optimalt. Fylla kanna och hälla över, har dock ett litet tips för få bra spridning på det. Har du ett durkslag med lite större och då glesare mellan hålen. Så är den klockren för detta! Så såhär långt flyter bryggningen, om ändå tidiga skede på smidigt. Smart nog denna gång o kontrollera min nya våg innan jag är mitt uppe i bryggning. Givetvis krånglade den, behövdes laddas i ett antal timmar. Så jag lagade den gamla vågen som backup. Jag och vågar är uppenbarligen inte på samma våglängd! 😉

 

Passar på att lägga lite verktyg och dylikt i lite StarSan (desinfektionsmedel) i väntan på att jag ska laka färdigt och nå koknivå. Ska strax även ta ett Pre-boil gravity prov tänkte jag, för att se om vi ligger rätt till i bryggningen. Nu väntar vi bara på att nå koknivån, lakningen är avslutad. Och pre-boil gravity slutade på 1.050, beräknat va 1.048, så vi är i närheten. Ja nu har första humlen åkt i och vi är på gång. Nu har jag lite dötid så jag passar på och skriver här och tar mig en bryggaröl till aftonen. Den är ju helt obligatorisk när man brygger, eller vad säger ni andra hembryggare runt omkring? I detta fall passar jag på och prova min Nugget Single Hop. Helt okej, lättdrucken. Inte så mycket eftersmak, kanske skulle hävt i mer i slutet. Annars är det lite kryddiga och blommiga toner som tränger fram. Inte den bästa jag gjort, men det var ett kul test.

Ja koket rullar på fint och snart dags för andra humlegivaren att åka i. Doften är underbar här i köket, tur att familjen sover då de är inte riktigt lika glada i denna doft 😉 Måste säga att jag tycker att det är riktigt spännande och se slutresultat när denna ale är färdig för att drickas. Ett tag sen jag va riktigt nyfiken på ett eget recept. Känns som jag har fått till det på pappret så att säga. Och blir det bra, så kanske den bryggs hos Kvarnagården sen.

Nu åkte nästa humlegiva i och även lite irish moss ( klarningsmedel). Sen har jag en giva kvar, så jag har bara kört på 3 givor i denna ale. Men sen tänkte jag även torrhumla den några dagar, för att få fram ännu mer arom och smaker. Nu har även sista givan åkt i , och då dags för nedkylning av vörten. Vilket jag tycker är riktigt smidigt med Brewstern (bryggverket), för den har en smidig motströmskylare och man slipper hålla på med kylspiral. Något som jag tycker är mycket smidigare.

Sådär då var kvällens/aftonens bryggning klar. Original Gravity slutade på 1.056, vilket då skulle hamnat på 1.059 enligt beersmith ( pc-program). Så jag är nöjd ändå, att jag hamnar i närheten iallafall. Även nöjd över att hela bryggningen flöt på väldigt smidigt. Färgen på provet ser ju faktiskt ut som en amber, det smakade även mycket bra. Så nu har jag en hink på ett antal liter redo för jäsning. Nu återstår bara diskandet, vilket är en stor del i ölbryggandet. Efter det så tackar jag för mig och hoppar i säng.

Tack för ikväll/afton! Och som vanligt kommentera gärna nedan!

 

//Anton

Electric Whale